Hurma

İnsanoğlunun yetiştirdiği en eski bitki çeşitlerinden biridir. Orta Doğu bölgeleri ve Kuzey Afrika ekonomisinde çok eskilerden beri çok büyük bir rol oynar.Türkiye’de Akdeniz, Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Hurmanın meyvesi tatli ve besleyicidir. Şeker oranı taze hurmalarda % 60-65 kurumuş hurmalarda ise % 75-85 civarındadır.Hurma, zihni ve bedeni gelişmeyi sağlar. Kansere karşı koruyucudur, öksürüğü keser, boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir. Kemik hastalıklarında faydası ise yadsınamaz.Hurma olmadan bir Ramazan sofrası düşünebilirmiyiz? Orucumuzu açarken, susuzluk ve açlıktan doğan şejer ihtiyacımızı karşılarız ve halsizliğimizi birden alıverir. Hurma aslında her öğünde yenilebilecek bir meyvedir.


Çekirdekleri yakacak ve lifleri ise kumaş üretiminde kullanılır. Yetiştirildiği bölgeye göre renkleri ve büyüklükleri değişir. Minareller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum. potasyum. demir, B vitamini bulunmaktadır.