Üzüm

Ülkemizde Ege bölgesinde yetişmektedir. Milli gelirimize çok da önemli bir katkı sağlamaktadır.Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir.Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5’ini ve demirin ise 1/3’ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder. Ayrıca karaciğer zaafiyetine, öksürüğe, bronşite de iyi gelir.Üzüm besin olmasının yanında bitkisel tedavi amacıyla hekimlikte de kullanılır. açlarınızı üzüm suyu ile haftada 2-3 defa yıkarsanız saçlarınızın daha çabuk uzadığını görürsünüz.

Ayrıca Unutkanlığa da iyi gelir.Bütün gıdalar gibi üzüm ürünleri de temiz ortamda üretilmeli. Sucukta nem oranı yüksektir. Bu nedenle kullanılan antepfıstığı ve cevizin kalitesi çok önemli. Aksi halde küflü ortam oluşur ve zehirlenme riski ortaya çıkar. Üzüm, pestil, sucuk ve pekmez yapılan ve muhafaza edilen yerlerin hijyenik koşullara sahip olmasına dikkat edilmelidir.